Naming este denumirea dată de către profesioniști procesului de creare a unui nume pentru un brand, business, serviciu sau un produs. În experiența noastră cel mai des ne-am lovit de nevoia creării unui nume pentru un brand sau produs (mai rar serviciu), astfel încât în cele ce urmează ne vom concentra atenția către procesul de naming ce se aplică unui brand. În articolele viitoare vom discuta și care este procesul specific de naming care se aplică produselor sau serviciilor.
Deși poate părea simplu, procesul de naming este unul pe cât de complex pe atât de complet. Numele brandului tău poate și trebuie să devină o legătură puternică între brand și clienții săi. Pentru ca totul să iasă ca la carte este recomandat să ai în spate o strategie bine definită, lucru de care ne ocupăm noi, specialiștii în branding, atunci când trebuie să ai în vedere o sumă de aspecte precum factorii lingvistici, strategiile de marketing și comunicare sau drepturile de autor.
Un nume bine ales se poate dovedi a fi diferențiatorul de bază al brandului tău, ceea ce în viitor te va ajuta să generezi awareness. Atunci când te gândești la nume trebuie să te gândești la el ca un prim indicator al valorilor care îți definesc brandul dar și ca primul contact pe care clienții îl au cu tine. Știi acel moment în care faci cunoștință cu o persoana nouă și 5 secunde mai târziu deja nu mai știi care îi este numele. Este un exemplu extrem de trivial dar crede-ne, nu vrei să fii acea persoana nouă. Vrei ca ceilalți să te țină minte, să te caute și să te recomande. Tocmai de aceea brandul tău trebuie să aibe un nume de efect și foarte ușor de reținut. Hai să luăm de exemplu Xerox. Astăzi spunem Xerox la orice copiator sau proces de copiere, cu toate că Xerox este un brand, iar copiatoarele de astăzi sunt produse de alte zeci de companii.
Oare cum s-ar simții HP dacă te-ar auzi că te duci să faci un Xerox la un copiator de-al lor. Pare amuzant, dar trebuie să extragem ideea principală: numele chiar contează și trebuie sî dețină esența și definiția brandului.
Există 4 tipologii de nume care te pot ghida în procesul de naming:
- Numele descriptive – acestea indică compania, produsul/serviciul sau domenul de activitate.
- Acronimele – acestea reprezintă abrevieri ale numelor descriptive.
- Numele inventate – ceva cu care ai venit pe loc și nu mai există în nici un dicționar, dar ai grijă ca de pe urma brandului tău să facă parte în curând.
Ai grijă însă, pe cât de distractiv pare pe atât de periculos poate deveni, vorba aceea, nu orice mucegai este penicilină așa cum nici un nume inventat nu devine lovemark.
- Numele bazate pe un sentiment sau o experiență pe care brandul o transmite.
Atunci când te hotărăști să alegi un nume pentru brandul tău, este bine să ai în vedere câteva aspecte:
- Ce oferă brandul tău
- Ce valori împărtășește brandul tău
- Ce promite brandul
- Pe ce palier al pieței își propui să joci
Sfaturi utile:
- Nu copia. Niciodată. Nu numai că vei avea de-a face cu drepturile de autor, dar îți vei pierde încrederea în fața clienților tăi.
- Lucrează cu profesioniști
Dacă ți se pare complicat, nu-i bai. Noi suntem aici să te ajutăm. Dacă ai un brand, companie, produs sau serviciu și ai nevoie de un nume pentru el, specialiștii noștri în branding îți stau la dispoziție. Scrie-ne AICI și hai să discutăm.